فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های مدیریت راهبردی
پیاپی 76 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امیر خلفی، داتیس خواجه ئیان*، علی بدیع زاده صفحات 13-38

    پژوهش جاری به کاربرد پلتفرم های اجتماعی برای درگیرسازی مشتریان با سازمان می پردازد و با استفاده از بازی وارسازی چارچوبی برای ارایه ارزش پیشنهادی توسط یک پلتفرم اجتماعی در قالب باشگاه مشتریان ارایه می دهد. با در نظر گرفتن درگیرسازی مشتریان به عنوان یک مسئله بدقلق، از تفکر طراحی با رویکرد دانشگاه استنفورد به عنوان روش تحقیق استفاده شده است. پژوهشگران از مصاحبه های عمیق با نمونه ای شامل مصرف کنندگان و مدیران استفاده کرده اند تا پنجره های ارزشی برای مشتریان و پنجره های درآمدی برای شرکت شناسایی کرده و چارچوبی برای نظام انگیزشی بازی وارسازی شده پیشنهاد کنند. این نظام انگیزشی با درگیرسازی مشتریان از طریق پنجره های ارزشی، به ایجاد منافع برای شرکت و برآورده شدن پنجره های درآمدی منجر شده و سبب پای بندسازی مشتریان و وفاداری آنها به شرکت می گردد. این پژوهش با استفاده از توانمندی های رسانه های جدید به مشارکت در مطالعات کارآفرینی رسانه ای شرکتی پرداخته و به استفاده شرکت های صنعتی ایرانی در استفاده از قابلیت های درگیرساز رسانه های جدید برای پای بندی مشتریان به برند خود کمک می کند.

    کلیدواژگان: کارآفرینی رسانه ای، درگیرسازی مخاطب، باشگاه مشتریان، بازی وارسازی، پلتفرم اجتماعی
  • نیما اسکندری نیا، کرم الله دانش فرد*، ابوالحسن فقیهی صفحات 39-58

    دانش خط مشی گذاری عمومی در حال حاضر با انبوه رویکردهای جدید شامل رویکردهای انطباقی، شبکه خط مشی، اشاعه نوآوری بسته و اشاعه نوآوری باز مواجه شده است. در چنین شرایطی توانایی انتخاب رویکرد مناسب برای خط مشی گذاری از بین مجموعه ای از رویکردهای متنوع، بسیار حایز اهمیت می باشد. هدف از این پژوهش، ارایه چارچوبی اقتضایی به منظور انتخاب رویکرد خط مشی گذاری مناسب از بین رویکردهای مرحله ای، انطباقی، شبکه ای و اشاعه نوآوری تحت شرایط مختلف محیطی است. به لحاظ ابعاد پژوهش، این تحقیق دارای مخاطب بنیادی می باشد و نتایج آن برای جامعه علمی قابل کاربرد است. داده های گردآوری شده از نوع داده های کیفی هستند و به کمک روش استقرایی فراترکیب نظریه پردازی (Finfgeld-connett, 2018) بدست آمده اند. در این روش از طریق مراحل جمع آوری داده ها و نمونه گیری، یادداشت برداری درون مطالعه ای و میان مطالعه ای و نهایتا برقراری روابط پویا بین متغیرها، نظریه تولید می شود. طبق یافته های این پژوهش، در شرایطی که قدرت پیش بینی وجود نداشته باشد، رویکرد چرخه خط مشی عمومی فاقد کاربرد است. تحت چنین شرایطی اول باید به کمک روش های انطباقی، قدرت پیش بینی را افزایش داد و سپس به کمک یکی از رویکردهای چرخه خط مشی عمومی، نوآوری باز، نوآوری بسته و یا شبکه سازی اقدام به خط مشی گذاری نمود. انتخاب هر یک از این رویکردها نیز وابسته به دو متغیر مشارکت گرایی عمومی و نوآوری گرایی عمومی می باشد.

    کلیدواژگان: رویکرد مرحله ای، رویکرد انطباقی، رویکرد اشاعه نوآوری، شبکه خط مشی گذاری عمومی
  • سید حیدر میرفخرالدینی*، داوود عندلیب اردکانی، نسرین جمشیدی صفحات 59-80

    در دنیای پیچیده و رقابتی امروز استفاده از سیستمی جامع و مناسب مانند مدل تعالیEFQM جهت ارزیابی عملکرد، شناسایی نقاط قوت و ضعف و بهبود عملکرد برای سازمان ها کاملا ضروری می نماید. از آنجا که هیچ سیستمی بدون توجه به روابط بین اجزا و مسئله بازخورد نمی تواند به هدف خود دست یابد پژوهش حاضر با هدف تعیین و تایید کمی روابط و حلقه های بازخوردی در مدل تعالی EFQM در صنایع کاشی و سرامیک استان یزد انجام شده است. جهت نیل به این هدف، تلفیقی از دو رویکرد نگاشت شناختی فازی و مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد. در مرحله اول تعداد 7 خبره، 22 رابطه بین معیارهای نه گانه مدل تعالی EFQM را شناسایی نمودند و در مرحله دوم صحت این روابط طی دو مدل مفهومی توسط 80 مدیر ارشد صنایع کاشی و سرامیک استان یزد مورد ارزیابی کمی قرار گرفت، این مدل ها بر اساس دو اصل پذیرفته شده مدل تعالی EFQM یعنی تاثیر توانمندسازها بر نتایج و تاثیر نتایج بر توانمندسازها در بازخورد و از طریق یادگیری، خلاقیت و نوآوری شکل گرفتند، تعیین نوع جهت و شدت این روابط و تایید کمی آن مدیران را در شناسایی نقاط قوت و ضعف و معرفی پروژه های بهبود مستمر و افزایش امتیازات خودارزیابی در صنایع مذکور یاری می رساند.

    کلیدواژگان: مدل تعالی EFQM، ارزیابی عملکرد، نگاشت شناختی فازی، مدل سازی معادلات ساختاری، صنایع کاشی و سرامیک
  • علی نعمانی صیقلان، عباس خمسه*، تقی ترابی صفحات 81-102
    صنایع ساخت تجهیزات نیروگاهی به دلیل استفاده از تکنولوژی های بروز در محصولات تولیدی خود نیازمند حرکت در مرزهای دانش و تکنولوژی می باشد. آنچه این امر را تسهیل می نماید پرداختن به تحقیق و توسعه در این صنعت می باشد. پژوهش حاضر به دنبال تدوین مدل پویای استراتژی تحقیق و توسعه در جهت تحقق اهداف کسب و کار با استفاده از روش مدل سازی سیستم داینامیک به عنوان ابزاری قدرتمند جهت تحلیل اجزای موثر بر سیستم و تحلیل روابط بین آنها و پیش بینی رفتار آتی سیستم بر مبنای سناریوهای تعریف شده، می باشد. حلقه های علی و معلولی با کمک خبرگان صنعت نیروگاهی استخراج شده و مدلسازی بر اساس آن صورت گرفته است و از نرم افزار ونسیم برای مدلسازی استفاده گردیده است. در این پژوهش سه سناریو برای افزایش میزان تحقق اهداف استراتژی تحقیق و توسعه مدنظر قرار گرفته است. در سناریوی حالت پایه فرض شده است که مقادیر پارامترها و اهرم های تصمیم گیری مطابق با روند گذشته باشد. در حالت خوش بینانه، وضعیت بودجه تحقیق و توسعه و همکاری های برون سازمانی بهبود می یابد و سازمان در جذب سرمایه و جلب حمایت های بیرونی برای پروژه های تحقیق و توسعه موفق تر عمل می کند. همچنین در این سناریو، کیفیت مدیریت پروژه بهبود می یابد که در نتیجه مدت زمان انجام پروژه ها و نسبت شکست پروژه ها کاهش می یابد. در سناریوی بدبینانه نیز متغیرهای مذکور در جهت عکس تغییر می کند. نتایج شبیه سازی نشان می دهد که تغییرات 20± درصدی در اکثر قریب به اتفاق متغیرها، تاثیر بیش از 20درصدی خواهد داشت که نشان دهنده اثربخشی تغییرات است.
    کلیدواژگان: تحقیق و توسعه، استراتژی تحقیق و توسعه، اهداف کسب و کار، صنایع ساخت تجهیزات نیروگاهی
  • عیسی روغنی ممقانی، جلال حقیقت منفرد*، احمد جعفرنژاد چقوشی صفحات 103-127

    چابکی لازمه پیشرفت در صنعت است. متخصصین در هر دو حوزه دانشگاه و صنعت، مدت هاست که بر اهمیت تولید چابک برای دستیابی به رقابت پذیری پایدار اذعان دارند. در این راستا، سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی به عنوان یک سند بالادستی می تواند راهنمای خوبی برای چابک سازی صنایع تولیدی کشور در شرایط تحریم کنونی باشد. لذا با هدف شناسایی عناصر چابکی و به منظور تبیین راهبردهای چابکی در صنعت خودروسازی کشور، این سند تحلیل مضمون گردید. این پژوهش، از منظر هدف، یک تحقیق کاربردی و از نظر روش، یک تحقیق کیفی می باشد. داده های سند، یک بار به شیوه دستی و یک بار با استفاده از نرم افزار کدگذاری گردید که منجر به شناسایی 37 مضمون پایه شد. سپس با استفاده از پرسشنامه سنخیت سنجی، به روش دلفی فازی، از خبرگان منتخب صنعت خودروی سواری و سبک کشور نظرسنجی گردید که نتایج آن، تایید ارتباط قوی 15 مضمون با صنعت مورد مطالعه بود. این مضامین پایه با به کارگیری روش نگاشت شناختی در 3 مضمون سازمان دهنده دسته بندی شد که در قالب شبکه مضامین ترسیم گردید. مطابق با یافته های تحقیق، 1- چابک سازی نیروی انسانی از طریق: توانمندسازی، ارتقاء آموزش، افزایش مهارت، تجربه و انعطاف پذیری، فرهنگ کار جهادی، فرهنگ کار استاندارد، و تقویت کار گروهی 2- چابکی تولید و عملیات از طریق: تقویت عوامل تولید، انعطاف پذیری تولید و محصول، و کیفیت تولید و محصول و 3- چابکی زنجیره تامین از طریق: مدیریت بهینه منابع، مدیریت قابلیت ها، تنوع در تامین، و توسعه همکاری و مشارکت، به عنوان راهبردهای چابکی صنعت خودروسازی معرفی شده اند.

    کلیدواژگان: راهبردهای چابکی، اقتصاد مقاومتی و تولید محور، صنعت خودروسازی، تحلیل مضمون، دلفی فازی
  • میثم سام بند، علی اکبر فرهنگی*، جمشید صالحی صدقیانی، محمدرضا قائدی صفحات 129-155

    هر انسانی قابلیت هایی دارد که درونمایه دستیابی به کمال انسانی را تشکیل می دهد. فعلیت این ظرفیت جز از مسیر توانمندسازی فردی قابل تامین نمی باشد. جهت تحقق این امر، یکی از انواع نهادهای تاثیرگذار، رسانه است. امروزه ظرفیت انواع رسانه و به ویژه رسانه های جمعی به اندازه ای است که به عنوان عاملی در توسعه انسانی مطرح هستند. یکی از رسانه های جمعی که به دلیل برخورداری از میزان پوشش، گستردگی نفوذ، تعدد شبکه های پخش، ژانرهای برنامه سازی، مداومت ارتباط، مصرف رسانه ای و نیازهای روزمره مخاطب، دارای قدرت اثر می باشد، تلویزیون است. هدف این مقاله طراحی مدلی به منظور نهادینه سازی راهبرد توانمندسازی فردی از مجرای تلویزیون است. روش تحقیق مورد استفاده، آمیخته اکتشافی و با استفاده از راهبرد گونه شناسی است. جامعه آماری این پژوهش را صاحب نظران این حوزه تشکیل داده اند. در بخش کیفی، نمونه آماری با استفاده از روش نمونه گیری نظری 13 نفر و در بخش کمی 385 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی انتخاب گردید. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته فردی و پرسشنامه محقق ساخته است. تحلیل داده ها بر اساس مدلسازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Smart-PLS انجام شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که عوامل محیطی، انسانی، تلویزیون، برنامه ریزی و ویژگی های مخاطب می توانند متغیر توانمندسازی فردی را پیش بینی کنند. نهایتا آن چه به دنبال آن بودیم؛ طراحی مدل نهادینه سازی راهبرد توانمندسازی فردی از مجرای رسانه جمعی تلویزیون بود که نتایج آزمون مدل نشان می دهد مدل پیشنهادی در مجموع می تواند 7/62 درصد از تغییرات مربوط به متغیر وابسته توانمندسازی فردی را تبیین می کند.

    کلیدواژگان: ارتباطات توسعه، تلویزیون، توانمندسازی فردی، توسعه انسانی، راهبرد
|
  • Amir Khalafi, Datis Khajeheian *, Ali Badizadeh Pages 13-38

    This research investigates application of social platforms for customer engagement, and by using of gamification, presents a framework for value proposition in a platform based customer club. Audience engagement has been addressed as a wicked problem, and for this reason, Stanford approach to design research used as research method. The means for data collection has been deep interviews with two groups of managers and customers. Researchers extracted windows of values for customers and windows of income for the company. Then by proposing a gamified system for motivating customers to operate in the platform, a mechanism of keeping them as loyal customers has been developed. This research contributes theoretically by expansion of media corporate entrepreneurship and also by use of new media engaging properties to lock-in customers. Then by proposing a gamified system for motivating customers to operate in the platform, a mechanism of keeping them as loyal customers has been developed. This research contributes theoretically by expansion of media corporate entrepreneurship and also by use of new media engaging properties to lock-in customers. Then by proposing a gamified system for motivating customers to operate in the platform, a mechanism of keeping them as loyal customers has been developed.

    Keywords: Media Entrepreneurship, Audience Engagement, Customer Club, Gamification, Social Platform
  • Nima Eskandarinia, Karamollah Daneshfard *, Abolhasan Faghihi Pages 39-58

    Nowadays, Public Policy Knowledge has been faced many new approaches including adaptive policy approach, public policy network approach, closed innovation diffusion policy approach & open innovation diffusion policy approach. The ability to choose the right approach between adaptive policy approach, public policy network approach, closed innovation diffusion policy approach & open innovation diffusion policy approach in this condition is very important

    Objective

    Proposing a contingency framework to choose the right approach between Stage process model, policy network approach, policy innovation diffusion and adaptive approach

    Method

    Using inductive qualitative Theory-generating meta-synthesis (Finfgeld-connett, 2018), extracting data, sampling, with-in study memoing, Cross-study memoing and finally depicting dynamic relationships

    Findings

    Three variables including predictability, participation and innovativeness can define applicability conditions of each approaches including stage, network, innovation diffusion and adaptive

    Conclusion

    The applicability of each approach is not general and each of them has a unique condition to use. Although, Stage model has been critiqued by scholars but it has its particular applicability and other approaches have limitations to

    Keywords: Stage Model, Network Approach, Adaptive Approach, Innovation Diffusion
  • Seyed Heidar Mirfakhraddini *, Davood Endelib Ardakani, Nasrin Jamshidi Pages 59-80

    In today's competitive and complex world, it is absolutely essential to use a comprehensive and appropriate system such the EFQM excellence model in order to evaluate performance, identify strengths and weaknesses, and improve performance of organizations. Since no organization can reach its goals without paying attention to the relationship between components and the feedback, the purpose of this study is to quantitatively determine and confirm the feedback relationships and loops in EFQM model in ceramics and tile industries of Yazd. In this regard, a combination of two approaches is used fuzzy cognitive mapping and Structural equation modeling. In the first step, 7 experts identify 22 relationships among 9 criteria of the EFQM model. In the second step, the accuracy of these relationships is tested by80 senior managers of ceramics and tile industries through two conceptual models. These models are formed based on two EFQM model principles namely the effect of enablers on the results and impact of the results on enablers in feedback, through learning, creativity, and innovation. Determination of the type and intensity of these relationships and quantitative verification helps managers to identify the strengths and weaknesses, introduce continuous improvement projects, and increase self-assessment scores in the above industries.

    Keywords: EFQM Excellence Model, Performance Evaluation, fuzzy cognitive mapping, structural equation modeling, ceramics, tile industries
  • Ali Namani Seyghalan, Abbas Khamseh *, Taghi Torabi Pages 81-102
    Power plant equipment's manufacturing industries need to move beyond the boundaries of knowledge and technology, due to the use of advanced technologies in the production processes. What facilitates this movement is research and development in these companies. The present study seeks to develop a dynamic model of research and development strategy to achieve business objectives using the dynamic system modeling method as a powerful tool to analyze the factors affecting the system and analyze the relationships between them and predict future system behavior based on pre-defined scenarios. The causal loops have been extracted and modeled with the viewpoint of experts in the power industry, and Vensim software has been used for modeling. In this study, three scenarios are considered to increase the achievement of R&D strategy objectives. In the baseline scenario, it is assumed that the values of the decision parameters and levers are consistent with the past trend. In optimistic scenario, R&D budget and external collaborations will improve and the organization is more successful in attracting external funding and support for R&D projects, Also, in this scenario, the quality of project management is improved by reducing project execution time and project failure rate. In the pessimistic scenario, the above variables change in the opposite direction. The simulation results show that the 20% change in most of the variables will affect more than 20%, indicating the effectiveness of the change.
    Keywords: R&D, R&D strategy, Power Plant Equipment's Manufacturing Industries, Business objectives
  • Easa Roghani Mamaghani, Jalal Haghighatmonfared *, Ahmad Jafarnejad Pages 103-127

    Agility is a prerequisite for improvement in the industry. Academics and practitioners have long acknowledged the importance of agile manufacturing in achieving sustainable competitiveness. In that regard, the general policies of the Resistance Economy as an upstream document can be a good guide for the agility of country's manufacturing industries under the current sanctions. Therefore, the purpose of this paper was to identify the agility elements and to explain agility strategies in the automobile industry. This research is an applied research in terms of purpose and a qualitative research in terms of method. Thematic analysis was done and document data was coded manually and using software, which led to the identification of 37 basic themes. Then, by using fuzzy Delphi method, a questionnaire was surveyed by selected experts of the automobile industry. The results confirm the strong association of the 15 themes with the industry under study. These basic themes were categorized into 3 organizer themes, using the cognitive mapping method, which was mapped into a thematic network. According to the research findings, 1- Agility of Human Resources through: Empowerment, upgrade of Training, increase of Skills, Experience and Flexibility enhancing, Jihad Work Culture, Standard Work Culture, and Strengthening Team Work, 2- Agility of Production and Operations through: enhancing Production Factors, Production and Product Flexibility, and Production and Product Quality, and 3- Supply Chain Agility Strategies through: Enterprise Resource Management, Competency Management, Variety in Supplying, broadening Co-operations and Partnerships, have been introduced as agility Strategies of the automotive industry.

    Keywords: Agility Strategies, Resistance & Production-based Economy, Automobile industry, Thematic analysis, fuzzy Delphi